Roos [1]

Anal

Roos [1]
T was al best koud voor de tijd van t jaar. November, al dagen regende het en de wind waaide strak om het huis heen. Iedere dag weer op en neer naar school en terug. Dus ook iedere keer weer klets nat van de regen aankomen op school. Dat doet niet veel goed voor je populariteit. Maar goed, Roos had daar niet heel veel aandacht voor. Voor Roos was dit laatste jaar vooral overleven. Examen doen op het Gymnasium en dan heel snel het dorp uit naar de stad, om daar aan de universiteit te gaan studeren. Dus enige behoefte om nog veel tijd te investeren in haar klasgenoten, die had ze niet. Ja, uiteraard haar beste vriendin, Sanne, daar kon ze niet zonder. Met haar is ze dan ook al heel wat jaren zo goed bevriend, haar moeder zei altijd: ‘Al zou ze op je bord schijten vind je het nog prima”. En eigenlijk klopte dat ook wel. Sanne en Roos deelden alles met elkaar, deden ook bijna alles met elkaar. Ze zaten dan niet echt in dezelfde klas maar wel zelfde jaar, zelfde school, veel dingen samen doen, uitgaan, op vakantie, alles zeg maar. Helemaal verlopen door de regen ondanks het degelijke regenpak dat Roos aan had getrokken. Weer een dag lang school. Volgende week tentamen week, dus de dagen zagen er vooral saai uit, leren, school, leren, school. Als het kon nog wat sporten, maar dat was het dan wel. Ook deze dag duurde lang, het leek of er geen einde aan kwam. Veel aanspraak had ze niet in de klas. De klasgenoten van Roos wisten haar wel te vinden wanneer ze de aantekeningen nodig hadden. Maar als het om vriendschap of interesse ging zagen de meeste klasgenoten Roos niet staan. Tijdens de pauze zat ze vaak alleen als Sanne wel les had. Kon ze studeren, huiswerk maken. Of gewoon lekker lezen. Ze was gek op oude romans van Nederlandse schrijvers. Die lieten je wegdromen, weg van deze school, weg uit het dorp. Heerlijk om op die manier in je fantasie te verdwijnen en je niet meer met het hier en nu bezig te hoeven houden.
Tijdens de pauze zat ze ook nu te lezen. Een roman van Remco Campert, altijd een verhaal met hier en daar een scherp randje om goed over na te denken. Roos was totaal in een andere wereld terwijl er van alles om haar heen gebeurde. Opeens werd ze ruw verstoord omdat er een klasgenoot van haar per ongeluk tegen Roos aanviel. Ze reageerde geprikkeld en afwezig, zo gewend dat er toch niet contact met haar gemaakt werd. Deze keer zei de jongen die het gebeurde wel sorry, en kwam naast haar zitten. Roos wist even niet wat ze hier mee moest, zo vaak werd ze niet aangesproken. De jongen, Frank, vroeg wat Roos aan het lezen was. Ze raakte aan de praat over het boek en het werd een leuk gesprek. Opeens was de pauze heel snel voorbij gegaan en samen liepen ze naar het leslokaal waar ze Nederlands zouden hebben. Daar hield helaas hun gesprek op, en Roos ging opgewekt de klas binnen. De dag ging verder als normaal door, twee uur Nederlands, daarna Wiskunde en dan naar huis. Maar Roos zat met veel plezier in de klas. Haar favoriete docent gaf les, en ongemerkt had het gesprek met Frank haar veel plezier gegeven.

Roos en Sanne zaten samen op de kamer van Roos huiswerk te maken. Roos had een tentamen te leren voor frans, en Sanne zat aan haar wiskunde. Lastige stof, maar geconcentreerd waren ze bezig. Pot thee op het buro, chocolade binnen handbereik. En terwijl Roos hard aan het studeren was had ze het gevoel dat ze bekeken werden. Roos keek op van haar leerwerk haar kamertje rond. Maar Sanne was even hard aan t studeren. Haar kamerdeur was dicht dus een van haar broers kon het ook niet zijn. Toen viel haar oog op een huis aan de overkant, er blinkte iets achter een zolderraam. Ze wist niet precies wie daar woonde, en gaf zich niet de tijd om er lang over na te denken.
‘s Avonds, rond een uur of tien ging ze slapen. In het bijna donker, met het licht van haar bedlampje aan kleedde Roos zich om van haar degelijke kleding in haar nachtpon. Ze merkte plots dat haar gordijn nog niet gesloten was want weer zag ze iets blinken achter het zolderraam. Ze klikte geschrokken haar lampje uit en sloot de gordijnen. Nieuwsgierig bleef ze even turen naar de overkant en zag iets bewegen achter het raam, maar kon vanwege de donkerte niet duidelijk zien wie dat was.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir